Niina Kaukoselle Arjen turvaaja -palkinto

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistuksen sote-koordinaattori Niina Kaukonen sai huomattavan tunnustuksen työstään vanhuspalvelujen kehittäjänä.

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistuksen sote-koordinaattori Niina Kaukonen on saanut huomattavan tunnustuksen työstään vanhuspalvelujen kehittäjänä. Kaukonen palkittiin Kunnallisalan kehittämissäätiön vuoden Arjen turvaaja -palkinnolla. Palkinnot jakoi presidentti Tarja Halonen Helsingissä Finlandia-talolla 13.2.2019.

Arjen turvaaja -palkinnon myöntämisen perusteina ovat muun muassa poikkeuksellinen sitoutuminen ja omistautuminen työlle sekä vähintään kymmenen vuoden työkokemus alalta. Kaukonen palkittiin esimerkillisenä käytännön arjen työn uudelleen innovoijana.

Kaukonen on kehittänyt ennakoivaa ja etsivää vanhustyötä Kangasniemellä ja sittemmin myös koko maakunnassa. Hänen vauhdittamaan on syntynyt muistisairaiden osaamiskeskus Männikkö Kangasniemelle vuonna 2006 sekä matalan kynnyksen paikka Palveluneuvo, jossa toimivat kaikki vanhus- ja vammaispalveluiden ja omaishoidon palveluohjaajat.

Kaukosen johdolla aloitettu Huoli-ohjelma on levinnyt myös muualle Suomeen. Ohjelman avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen palvelua tarvitsevasta vanhuksesta. Lisäksi Kaukonen on ollut luomassa Omatori-mallia osana maan hallituksen kärkihanketta. Omatorilla yhdistyvät uudella tavalla julkinen, yksityinen, yritystoiminta, järjestötoiminta ja vapaaehtoistoiminta.

Niina Kaukonen.

Kaukonen iloitsee, että vanhustyötä nostetaan sille kuuluvaan arvoon. Hän pitää palkintoa huomionosoituksena koko Etelä-Savossa tehdylle vanhuspalvelujen kehittämistyölle.

- Tämä palkinto kuuluu myös arjen työntekijöille, Kaukonen korostaa. – Kehittämistyötä ei tehdä koskaan yksin.

Kaukonen kiitteleekin vuolaasti työkavereitaan, yhteistyötahoja ja päättäjiä. Hän muistuttaa, että Etelä-Savossa on jo pitkään tehty määrätietoista työtä palvelujen kehittämiseksi.

- Meilta löytyy paljon hyviä käytäntöjä, jotka pikkuhiljaa leviävät maakuntaan ja laajemmaltikin, Kaukonen kertoo.

Yhtenä esimerkkinä Kaukonen mainitsee omais- ja perhehoidon toimintamallien uudistamisen, josta kerroimme tammikuun uutiskirjeessämme. 

Arjen turvaajia valittiin kolme

Muut vuoden 2019 Arjen turvaajat ovat kulttuurisihteeri, kirjastovirkailija tiedottaja Helena Hjerppe Savitaipaleelta ja lähimmäisistään huolehtiva Lauri Lahtinen Kyyjärveltä. 

Kunnallisalan kehittämissäätiö on jakanut Arjen turvaaja -palkintoja vuodesta 2004 ansioituneille kuntien etulinjan työntekijöille. Palkintoja jaetaan kolme ja jokaisen arvo on 2500 euroa. Palkittavat saavat lisäksi kuvanveistäjä Matti Peltokankaan suunnitteleman Arjen turvaaja -veistoksen.

Palkinnon avulla halutaan osoittaa arvostusta kuntien järjestämisvastuulla olevaa työtä kohtaan ja nostaa esille pitkään arvokasta työtä tehneitä ihmisiä. Näitä henkilöitä on paitsi kuntien palveluksessa, myös kolmannella sektorilla, järjestöissä ja yksittäisinä toimijoina.

Katso video palkitsemistilaisuudesta: https://www.youtube.com/watch?v=I2RYwkxLCBM (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Lisätietoja:

  • 22.02.2019